БлогЗа големия розов слон в печатния бранш

2011-06-25Разни

Често отричането на проблемите води след себе си изказвания от рода на:

Офсетът е шапката на всички печатни технологии
Шапка на какво? Да се смята , че една или друга технология превъзхожда другите е нелепо. Големият пазарен дял не е титла, която печелиш до живот. Технологиите следват своя жизнен цикъл и в историята няма технология, която да не е преминала зенита на развитието си. Очевидно е, че офсетът и ситопечатът губят позиции за сметка на дигиталния печат. Скоро това ще се случи и с непревземаемата крепост като производството на опаковки. Процесът е започнал и слагането на приоритетни направления в печата е опит да не видиш очевидното.

Дигиталният печат е започнал да взема от поръчките на офсетовия.

Да прозреш това чак сега, може да те изправи пред ситуации, в които може да не успееш да реагираш...
Осъзнаването на този факт чак сега означава само да регистрираш събития. Докато вярваш, че си най-големият и най-мощният, далеч по-малки и гъвкави фирми са завзели тази ниша и са създали организация, пазар и своя запазена марка. На този късен етап закупуването на оборудване за дигитален печат не може да ти реши проблема с позиционирането.

Големи производители на офсетови машини са закупили производители на дигитални машини, за да реагират на ситуацията.
Всички, които правят бизнес, много добре знаят разликата между покупка и сътрудничество между две фирми. През последната година са регистрирани сътрудничества между производители на оборудване на офсетов и дигитален печат. Това коопериране /не закупуване/ цели единствено маркетингов ефект, за да се предложи по-широк спектър от оборудване, в което фирмите производители по-скоро се допълват. Поне до момента, такъв тип сътрудничество има само пазарно развитие /все още не са обявени резултатите/, а не технологично. Да делиш света на малки и големи е може би успокояващо, но едва ли е правилно.

Чували ли сте за web to print?

Ако в една зала присъстват над 50 от най-големите фирми в печатния ни бранш и положително да отговорят само двама-трима, е някак притеснително. Web to print не е инструмент само на дигиталния печат. Това е един от начините за продажба на печатната услуга в новите пазарни условия. Да си задаваме този въпрос през 2011 година и да няма реакция, значи сме закъснели с много неща.

Да вярваш, че влиянието на Интернет е инерция на последните 3 кризисни години, която скоро ще отслабне и хората ще се върнат към аналоговите медии показва, че изобщо не знаеш в какъв свят живееш.
Това го чух скоро и не можах да повярвам, че за някого би било обидно да назовеш нещата с истинските им имена. Светът се дигитализира, печатът става все по-малък дял от маркетинг микса и се насочва към нестандартни медии и места, където Интернет все още не може да достигне масово.  Да смяташ, че дигитализацията скоро ще забави темповете си, защото е модно, е по-скоро наивно. Да вярваш, че рекламните бюджети са насочени към Интернет, защото има финансова криза и съвсем скоро всички ще се върнат към аналоговите медии е непознаване на средата, в която се развива светът, не само печатът. Ако вярвате, че Фейсбук, форумите, Туитър са места несериозни за бизнес и са ви под достойноството да ги използвате, не ви чака нищо добро. Ако не вярвате на това, проверете как гигантите Хайделберг и Комори например използват всичики тези канали, за да проучват мненията и нагласите на клиентите си. Печатът отдавна не е само фирмени каталози, листовки и плакати от хартия.

Печатът вече не е само технология, а услуга, която не се продава сама.
В печата вече няма проблем с наличието на технологии, проблемът е как да се продават продуктите на тези технологии.
Почти всички в печатния бранш са свикнали да бъдат силни, защото притежават технологията, а доскоро клиентите идваха сами при тях заради липса на алтернатива. Достатъчно беше да притежаваш топ оборудване и всички клиенти се редяха на опашка. Днес пазарът е пренаситен от производствени мощности, които често бездействат заради нежелание на собствениците да разберат, че силата е на страната на клиента. Ако някой вярва, че кризата е финансова, ще трябва да прозре, че кризата е в технологиите. Както всяка технология и печатът премина периода на експанзия и сега, както в много други браншове е достигната точката, в която има много оборудване, малко клиенти и ниски цени. Вместо да се правим, че не виждаме какво става, е добре да се научим как да продаваме по нов начин или изобщо да започнем да продаваме. Още ли очаквате телефоните да звънят сами?

Пламен Давидов

Вижте още: Истинските проблеми на полиграфията според  Whattheythink.com

Най-четени публикации


Кои сме ние и за какво се борим? Кои сме ние и за какво се борим?
Офисни
Test Guide - подготовката на едно събитие Test Guide - подготовката на едно събитие
Офисни
Test Guide - събитието Test Guide - събитието
Работни
Коледата в офиса - открита! Коледата в офиса - открита!
Офисни
Стотен клиент Стотен клиент
Офисни

Категории


Офисни (12)
Печатен каталог (3)
Работни (8)
Разни (8)
Сайтове (11)

Архив


Ноември 2020
Януари 2016
Октомври 2015
Септември 2015
Март 2015
Юли 2014
Април 2014
Март 2014
Февруари 2014
Януари 2014
Октомври 2013
Септември 2013
Юли 2013
Юни 2011
Май 2011
Февруари 2011
Март 2010
Февруари 2010
Януари 2010
Декември 2009
Юли 2009
Юни 2009
Март 2009
Февруари 2009
Декември 2008
Ноември 2008
Октомври 2008
Септември 2008
0000
?>